Domain név választás

A domain angol szó magyarul azt jelenti, hogy tartomány. Ezt a szót használjuk az interneten a honlapok címeként. Rtlklub.hu, amazon.com, google.com mind domainek, persze a legismertebbek közül valók.
Bármilyen formában szeretnél egy saját honlapot, szükséged van egy domainre. A domain név választás ugyanakkor egyáltalán nem könnyű feladat.

A túl sok szempont között az ember elveszve érezheti magát, ráadásul a legjobb ötletek általában már elkeltek, az internet elmúlt két évtizede alatt a jól hangzó neveket egyszerűen lefoglalták mások.
Mégis nagyon sok múlhat a domain név választás lépésén, a jó domain akár félsikert is jelenthet néhány esetben. Ezért néhány praktikus tanáccsal szeretném megkönnyíteni a dolgod.

Fizetős vagy ingyenes domain?

Ha a saját honlap ingyen – lépésről lépésre tanfolyamon belül olvasod ezt a bejegyzést, akkor most meglepődhetsz, hogy miért kezdem rögtön valami fizetős megoldással?! (Ha nem vagy feliratkozva a tanfolyamra, akkor a linkre kattintva megteheted.)

Én alapvetően hiszek abban, hogy ingyenesen szinte mindent meg tudsz csinálni az internet világában, és persze ez alatt teljesen legális megoldásokat értek. Egy tucat körüli olyan saját honlapot üzemeltetek magyarul és angolul, amiknek a fejlesztéséért szerintem összesen nem fizettem ezer Forintot.

Ingyenes szöveg szerkesztőt, ingyenes fotó-szerkesztőt használok, logót, weboldalt vagy hirdetést is teljesen ingyenes programokkal tervezek.
És nem azért, mert nincs pénzem. Hanem azért, mert nem akarok fölöslegesen fizetni olyan dolgokért, amik más konstrukcióban sokkal olcsóbban elérhetők.
De három terület van az interneten, ahol nem látom értelmét a takarékoskodásnak:

A domain. Foglalhatsz ingyenes domaint, de szerintem a hátrányok bőven nem érik meg azt a havi pár száz Forintot, amibe a fizetős, saját domain kerül.
A tárhely. Az a hely, ahol a honlapod fájljait elhelyezed, lásd részletesebben a következő bejegyzésben.

A marketing. Ha bármilyen üzleti céllal tervezed a honlapod, egyszerűen el kell fogadnod, hogy a marketingre márpedig így vagy úgy, de költeni kell.
Mi a különbség a fizetős és az ingyenes domain név között?

Fizetős domain esetében az „egész domain” a tied, míg ingyenes esetben valaki más domainjének egy részét, vagyis aldomainjét használod. A valami.hu, nagyon-nagyon-erdekes-honlap.hu, azenkutyam.com formájú domainek minden esetben fizetősek.

Az ingyenes domainek mindig valami más domain alatt vannak megosztva, tehát ilyen alakjuk van: csakazolvass.wordpress.com, chiliesvanilia.blogspot.com.

Az ingyenes domain név választás előnye és hátránya
Az ingyenes domain név választás talán egyetlen előnye maga az ingyenesség. Ilyenkor sem a domainért, sem a tárhelyért nem kell fizetni. Nagyon jó megoldás lehet akkor, ha tényleg csak a saját vagy szűk baráti köröd szórakoztatására akarsz indítani egy blogot. Ezek az ingyenes tárhelyek valamilyen szoftvert a kezed alá adnak, szó szerint egy fél perces regisztrációval kész van a honlapod.

Cserébe viszont ez a domain soha nem lesz a sajátod. Nem lesz annyira könnyen megjegyezhető, mint a rövidebb domainek. Ha a szolgáltató úgy dönt, hogy pénzt kér érte vagy megszünteti, megteheti. Sokkal kevesebb lehetőséged lesz a honlapot testre szabni, mint ha teljesen tied a domain.

De talán az ingyenes domain legnagyobb hátránya, hogy nehezebben tudsz belőle pénzt keresni. A szolgáltatók ugyanis az ingyenességért némi együttérzést várnak el, és általában nem engedik, hogy hirdetést tegyél ki, vagy más közvetlen módon pénzt csinálj a honlapodból.

A fizetős domain név választás előnye és hátránya
A fizetős domain egyetlen hátránya az, hogy nincs ingyen. De ez ne rettentsen el. Havonta 3-400 Ft-ba kerül maga a domain, plusz szerveren tárhelyet találsz akár 2-300 Ft/hóért is. Ez utóbbi ráadásul akár korlátlan számú domaint is elbír, tehát ha később csinálsz egy újabb honlapot, a szerverért nem kell külön fizetned.

Ez így összesen kb. havi 6-700 Ft, de fontos, hogy a domain és a szerver árak nem fixek, jelentős különbségeket találhatsz szolgáltatók között.
Előny az, hogy saját, csak rajtad múlik, hogy megszűnik-e. Annyi és olyan (törvényes) anyagot teszel fel a szerveredre, amit és amennyit csak akarsz. Úgy állítgatod be a kinézetét, ahogy akarod. De ma már ez egyáltalán nem jár együtt bonyolultsággal, szinte ugyanolyan könnyen el tudsz indulni egy saját szerveren, saját domainnel, mint egy ingyenes tárhelyen lévővel (éppen erről szól ez a cikksorozat 🙂 ).

A legnagyobb előny, hogy a fizetős domain név választás esetén az üzleti felhasználást is csak a saját fantáziád és legfeljebb a jogszabályok korlátozzák. Ezt ne becsüld alá, előbb-utóbb szinte mindenki szeretne valahogyan pénzt keresni az interneten, aki elindít egy honlapot. Ha most csak a családnak szóló blogon gondolkodsz, ki tudja, két év múlva mekkora bevételt tudsz belőle csinálni?! A havi 5-800 Ft szerver és domain költséget pedig nem annyira nehéz kitermelni akárcsak egy blogból is.

A döntés a tied. Vállalod-e az ingyenes domain és tárhely hátrányait, vagy rászánod havonta két kávé árát egy teljesen saját honlapra.
Ha az ingyenes megoldást választod, akkor ennek a cikksorozatnak nem tudod majd minden anyagát felhasználni, de szerintem így is sok hasznos dolgot tudok neked mutatni. Én ebben az esetben a WordPress vagy a Blogger oldalait javaslom. Megbízható, nemzetközi hátterű szolgáltatók, nem fogsz csalódni.

Domain név választás – a konkrét, agytekervényeidet megmozgató döntés
Mindegy, hogy ingyenes vagy fizetős, a domain lényegi részét neked kell kitalálnod. Vagyis, a valami.hu, vagy a valami.blogspot.hu domainből a valamit kitalálni a te feladatod. A továbbiakban ezt fizetős domainnel mutatom be, de sok minden hasonlóan működik az ingyenes verziónál is.
.hu, .eu, .com…?

Biztosan láttad már ezeket a végződéseket a honlapcímek végén. Szakszóval ezeket felső szintű domainnek hívják. Leegyszerűsítve a .hu a magyar domainek, a .eu az európai domainek, a .com a nemzetközi és / vagy amerikai domainek. Sok másféle van még, de itthon ezek a legelterjedtebbek.

Nézzük az előnyeiket és hátrányaikat:
.hu előnyök:
Minden magyarnak ez az első, ami egy honlapcím végződésére eszébe jut, ezért hatalmas előnnyel indul a marketing versenyben.
Magyar domain, a befizetett díj (remélem) Magyarországon marad.
.hu hátrányok:

Viszonylag körülményes megrendelni, a mai internetes világban kicsit furcsa, de kézzel aláírt igénylőlap és hasonlók szükségesek hozzá.
Minimum két évre tudod megrendelni, tehát ha egy év múlva rájössz, hogy mégsem kell, a pénzt már akkor is buktad.

Nagyon sok jól hangzó magyar szóra már nincs szabad domain, egyszerűen elfogytak.

A domain használatát azonnal megkezdheted, de 8 napig bárki emelhet ellene panaszt, és akár el is bukhatod.
.eu előnyök:

Viszonylag sok jól hangzó magyar szóra lehet még szabad domaint találni.
.eu hátrányok:
Nem vált még nagyon népszerűvé.
.com előnyök:
Nemzetközi, akár nagyságot is sugalló internetes cím.
A legegyszerűbb az igénylése, semmi faxni, szinte bármit lefoglalhatsz, ami szabad.
Interneten bankkártyával kifizeted és azonnal használhatod.
Több szabad domain van jól hangzó magyar szavakra .com végződéssel, mint .hu-val.

Kérhetsz titkosítást. Ebben az esetben a regisztráló adatai nem nyilvánosak. Ez nem jelenti azt, hogy nem vagy felelős a domainért, és ha bármi gázt csinálsz vele, akkor nem vehetnek elő. Viszont nem kerülsz bele mindenféle marketing adatbázisba, és nem fogsz éjjel-nappal kéretlen leveleket kapni a honlapod fejlesztésére.
.com hátrányok:

Az átlagember számára idegenebbül hangzik, mint a .hu.
Vannak más elérhető felső szintű domainek, amiket itt most nem tárgyalok. Ezekre általában speciális keresőoptimalizálási célból, piacvédelmi célból lehet szükség, vagy ha kifejezetten másik ország piacát célzod

Attól, hogy .hu, .eu vagy .com domain nevet választasz, ugyanúgy csinálhatsz magyar, angol vagy akár kínai nyelvű honlapot is. A szerver lehet Magyarországon, Amerikában vagy akár a Holdon is, tehát technikai értelemben teljesen mindegy, hogy melyiket választod. Ez leginkább marketing kérdés, beleértve azt is, hogy hol találsz még szabad domain nevet.

Nem tudok, és nem is akarok ebben állást foglalni. Nekem vannak .hu-s, .com-os de egyéb honlapjaim is. Ha egyetlen honlap indítását tervezed, és van egy jó ötleted, talán érdemes a .hu-val kezdeni. Ha azt lefoglalták, akkor megnézni a .com-ot és végül a .eu-t. Ha van rá pénzed, és komolyabban akarsz vele foglalkozni, foglald le mindet, akkor a konkurenseid nehezebben tudnak ártani neked.

Rövid vagy hosszú domain nevet válassz? Márkanevet, cégnevet? Esetleg mást?
Rövid domain pl. az, hogy pelenka.hu, posta.hu.
Hosszú domain pl. az, hogy keres-sok-penzt-az-interneten-te-is.hu.
Márkanév, cégnév az, hogy nike.hu, aldi.hu.

Tartalmat leíró név az olcsomobiltelefonok.hu vagy a hogyanszedjunkfeljopasit.hu (általában a hosszú domain nevek egyben tartalmat leíró domain nevek is).

Az internet hőskorában, egészen nagyjából a 2000-es évek közepéig a rövid, márkanév vagy cégnév típusú domainek mentek szinte kizárólag (igaz, ebben a magyar szabályozásnak is szerepe volt). Mára ez már megváltozott. Egyrészt elfogytak a tényleg jó, rövid domainek. Másrészt annyira sok honlap vesz körül minket, hogy ma már nemigazán jegyezzük meg úgy a nevüket, mint 10 évvel ezelőtt. Elmentjük a kedvencek közé, keresőkből találunk rájuk, szóval édes mindegy igazából, hogy mi a neve egy honlapnak (kivétel: ha vannak millióid csak a domain név reklámozására, de ha így lenne szerintem nem olvasnád ezt a cikket 🙂 ).

A hosszú domainek nagy előnye, hogy több látogatót szerezhetsz velük a keresőkből. Anélkül, hogy túlságosan belemennék, ha porszívót árulsz, akkor a szuperolcsoporszivo.hu domainnel jobb eredményt fogsz elérni a Google-ben (jobb eredmény = több megjelenés, jobb helyezés), mint pl. a kovacskft.hu domainnel. Ezen kívül hosszú domainből mindig egyszerűbb olyat találni ami szabad. Erre csak egy minta, amit szabadon alkalmazhatsz: ha nem szabad a szuperolcsoporszivo, akkor próbáld meg ezeket: nagyonolcsoporszivo.hu, joesolcsoporszivo.hu, olcsoporszivoporzsaktakaritoeszkozok.hu, porszivo-porzsak-takarito-eszkozok.hu és a sort folytathatnám.

Szóval én azt tanácsolom, hogy hacsak nincs egy jól összedobott marketing terved és pár millió forintod egy márkanév felfuttatására, akkor maradj a hosszú, 2-4 magyar szót tartalmazó domainnél. Ez a 2-4 szó viszont legyen olyan, ami leginkább leírja a honlapodat, amit árulsz, amit kínálsz, amire a várható látogatóid keresnek. Később ennek majd sok hasznát veheted, amikor már látogatókat is szeretnél szerezni, és lehetőleg ingyen.

Ha megvan az ötleted, hol tudod ellenőrizni, hogy szabad-e a kiválasztott domain?
A .hu, .eu és .com domain neveket is le tudod ellenőrizni a http://tarhelypark.hu/ oldalon. Bal oldalt középtájban van egy „Domain ellenőrző mező”, írd be a domain nevét, válaszd ki a felsőbb szintű domaint, aztán nyomd meg a „Go”-t. Itt le is tudod foglalni a domaint, ha tetszik, szabad, és már eldöntötted, hogy kell neked.

Ha esetleg bármilyen okból nem itthon, hanem Amerikában szeretnéd a domain foglalást csinálni (.hu esetében ez nem lehetséges), akkor a namecheap.com oldalt javaslom. Olcsó, megbízható, nekem is náluk van a legtöbb .com-os domainem.

Fontos! A domain regisztrátorától általában megveheted a tárhely szolgáltatást is, de ez nem kötelező. Választhatsz másik tárhely szolgáltatót is, sőt később némi korlátozásokkal váltogathatod is külön-külön a regisztrátort és a tárhely szolgáltatót.
Aludj egyet a domain név választásodra!

Azt tanácsolom, hogy ne egy lépésben akard letudni a domain név választás feladatát. Írj össze néhány lehetőséget azok közül a domain nevek közül, amik szóba jöhetnek, és tetszenek. Aztán foglalkozz valami mással, aludj rá egyet. Másnapra lehet még újabb ötleted, esetleg már nem tetszik annyira az, amit első lelkesedésedben a világ legjobb domainjének tartottál. Ha még másnap is megállja a helyét, akkor viszont foglald le, és hajrá, indulás tovább a saját honlaphoz vezető ingyenes úton!

(Technikai megjegyzés: a domain foglalás során egyetlen olyan dolog van, amit ha nem vagy nagyon benne az internet világában, kínaiul fog hangzani. Ez pedig a név szerver (angolul name server) választás. Ez ahhoz kapcsolódik, hogy hol van a honlapod tárhelye. Ha a domain név regisztrációt és a tárhely szogláltatást ugyanott rendeled meg, akkor egyszerűen hagyhatod név szerver beállításnak azt, amit a regisztrátor magától felajánl. Ha külön tárhely szolgáltatót választasz, kérdd el tőlük a név szerver adatokat.

2 Hozzászólás

  1. Visszajelzés:Ügyfélszerzés blogolással | Blog készítés

  2. Visszajelzés:Blogolás kezdőknek Hol kezdd? | Blog készítés

Vélemény, hozzászólás?